Płyta indukcyjna – za i przeciw

Kwiecień 25, 2017
in AGD

Płyta indukcyjna może stanowić wyposażenie kuchni i pojawia się tam, gdzie ludzie decydują się na gotowanie na prądzie. Bo płyty indukcyjne zasilane są prądem. Od tego uzależniona jest ich budowa i wygląd. Płyty indukcyjne Electrolux wyglądają inaczej niż płyty gazowe. W wielu przypadkach są one ładniejsze, bo stanowią prostą gładką taflę. Taką płytę łatwiej jest utrzymać w czystości. Taka płyta może być ozdobą kuchennego blatu. Trudniej jest ją włączyć małym dzieciom, bo sterowniki znajdują się na blacie i najczęściej są dotykowe.

Jeśli chodzi o minusy takiej płyty, to najbardziej znaczące jest to, że koszty jej eksploatacji są wyższe niż koszty używania płyty gazowej. Jeśli porówna się ceny gazu i prądu, to gaz jest jednak zdecydowanie tańszy, a co za tym idzie, korzystanie z płyty gzowej jest mniejszym wydatkiem. Tam, gdzie gotuje się dużo, płyta indukcyjna może solidnie przyłożyć się do podwyższenia rachunków za prąd. O ile płyty indukcyjne wybierają nieliczni, o tyle na elektryczne piekarniki Electrolux decyduje się większość. Bo takie piekarniki zapewniają stałą temperaturę. W przeciwieństwie do piekarników gazowych, gdzie temperatura nie zawsze jest na stałym poziomie. Z płyt indukcyjnych korzysta się najczęściej tam, gdzie w kuchni spędza się mało czasu. Głównie ze względu na koszty prądu. Lub tam, gdzie ludzie mają do dyspozycji własne elektrownie słoneczne. Wtedy mogą mieć do dyspozycji płyty indukcyjne, bo produkując sobie prąd, nie muszą za niego płacić. Obecnie na takie rozwiązania decyduje się wiele osób.